Archive for October, 2012

Small Abstract-Style House in Tokyo That Breaks Design Rules

By , 27 October, 2012, No Comment

abstract tokyo houseThis house is a great example of how you can use a small piece of land to build a really fascinating piece of architecture. The project called “Reflection of Mineral”, belongs to a Japanese architect Yasuhiro Yamashi from Atelier Tekuto. Located not far from the heart of Tokyo, the contemporary 480 sq ft (44 sq m) residence arguably breaks architecture rules.

The astounding abstract shape was designed very efficiently, making use of the little space. Every angle of site brings with it a different view. The interior’s original shapes and dimensions are determined by the exterior and the planning had to be done accordingly. Just check out the pictures below yourself.

Unusual Black Box-Shaped House in Tokyo with Reflective Exterior

By , 27 October, 2012, No Comment

unusual japanese houseHansha Reflection House is an architecture project in Tokyo, designed and implemented by Studio SKLIM. The residence is located at the entrance of a park and built with the intention of benefiting from the park’s healthy environment.

With an exterior that reflects the nearby landscape, the name of the house comes as no surprise. The outer form also reflects the inner structure: “The programmatic zones of Public, Service and Private spatially organized the house into three different zones with further punctuation of the main massing with the Landscape element; providing spaces for the courtyard and roof deck. This base form was further chiseled with structure, daylight/ventilation and perspective concerns”.

The interiors are minimalist, well-ventilated and spacious, paying tribute to functionality. Overlooking the park, the living room, kitchen and dining room are united into a single space which also acts as the heart of the project.

Unique Peaceful House Displaying Great Taste and Warmth

By , 27 October, 2012, 2 Comments

house partially recycled partsThe exquisite Distort House is located south of Jakarta, Indonesia. Designed by TWS & Partners with principal in charge Tonny W Suriadjaja and structural engineers Purwa, this home is a remarkable display of taste and warmth.

Why is it called Distort House? Here is a short concept details from the architects: “Twisting out something from the usual line is taken in order to create different perception or to enhance some more quality. This happens to a house that we name it the Distort House. It is located south of Jakarta which is still dominated by lush, tropical village forest in the neighborhood. In front of the site itself lays a public park with some old large tropical trees. “. Aside from having a wonderful appearance, the residence also has some sustainable features. The materials used are partially recycled (reused steel bars, recycled wood plank for the wooden ceilings).

Nature Inspired House in a Bali Village Overlooking Rice Paddy Fields

By , 27 October, 2012, No Comment

kayu aga house baliThe Kayu Aga House was designed by Indonesian architect Yoka Sara so that the owner can live and enjoy the tranquil Balinese life. Located in a village called Canggu, Bali, idyllic surroundings make the location of this outstanding home suitable in connecting to the basic life, but gives the inhabitants the comfort of living in a contemporary dwelling.

This house was designed for an Italian businessman named Alberto Agazzi. It is shaped as a four cornered structure, with three orthogonal sleeping pavilions – each with private garden courts and outdoor bathrooms – and a carport determining the floor plan. Living and dining spaces are secluded in the central two-story pavilion, above which an elevated studio and a roof garden seem to be hanging. A semi-circular terrace reached via a modern oval bamboo/metal staircase rests on top of the pond festooned with simple white columns.

Displaying an architecture in harmony with nature, the Kayu Aga House is formed out of a series of curved walls and positioned to the east of paddy fields and beautiful sunrises.

Elegant Masculine Industrial-Style Bachelor Pad in Sao Paulo

By , 27 October, 2012, No Comment

elegant masculine bachelor padThis elegant bachelor pad in Sao Paulo, Brazil is an industrial-style loft designed by Diego Revollo. The Brazilian designer was asked by the young single lawyer to represent the his personality by providing an open, elegant and modern Industrial Loft. The design is based on a non-traditional masculine style, where classy dark hues meet comfy displays of subtle luxury.

The 100 square meters loft has a sense of space achieved by using burned cement bricks to compose a space that climbs up to the ceiling and continues to be shaped along the mezzanine walls. This cement display was coated with a special waterproof resin.

Living spaces downstairs are composed of a high-ceiling living space shined with light from a glass wall to the kitchen and the open dining space. The stairs lead to the mezzanine, where this semi-private space displays a forthright combination of bedroom, bathroom and closet. This was the ideal solution to enlarging the area and suggest a completion of the downstairs living space.

Artistic Modern House Resembling an Art Gallery in Meilen, Switzerland

By , 27 October, 2012, No Comment

art gallery houseHave you ever wondered what it would be like to live in an art gallery or library? Bauart Architects took this idea further and developed the A+P House. The stacked up wooden volumes sculpturally shape up the exterior of the house, while glass piercings in the walls allow clear views over the town of Meilen in Switzerland.

Once you went inside, the gallery-like interiors take over: “A staircase that connects six levels from basement to roof terrace, has been designed as an open access library with galleries. For the clients, it’s all about books and texts, thus every room has a library use other than its original purpose. To further highlight the significance of books, the ceiling above the ‘book tower‘ has been covered with a layer of gold, as a reverence to historical paintings“.

Small Compact but Stylish 45 Square-Meter Apartment in Sao Paulo

By , 27 October, 2012, 1 Comment

compact modern apartmentLocated in Sao Paulo, Brazil, the small flat was reinvented by Maurício Karam by getting rid of some of its existing ineffective walls and creating an uninterrupted living zone, yet keeping a high level of privacy in the bathroom and laundry room. The wood laminated flooring system contributes to the impression of flowing spaces. If you thought open plan living rooms were an option only for large apartments, prepare to be taken aback when checking out these photos.

The heart of this apartment is a charming interior, combining a modern lounge area with a great looking kitchen and stylish dining table for eight. Separated by subtle decorating details, the two living zones pleasantly merge together.

Beautiful Transparent Glass House in Bruges Surrounded by a Lush Forest

By , 27 October, 2012, 3 Comments

transparent glass houseThis beautiful modern home located in Bruges, Belgium exhibits a high degree of transparency while dealing with the small amount of natural lighting that comes from living in an area surrounded by forest trees. Designed by Govaert & Vanhoutte Architecten, a single rectangular volume resembling a large transparent box was skillfully designed inside and out, in order to meet the living atmosphere that is expected. A 50m long wall functions as a backdrop for the transparent volume ensures a good level of privacy.

The use of split levels makes clear of the overall low height of the residence, with the objective of minimizing its effect on the environment. The kitchen, dining and living room are located on the full-height bottom level. Positioned one above the other, the bedroom section of the children area and the master bedroom inspire coziness and tranquillity. [Photography by Tim Van De Velde]

Minimalist Style Penthouse in Stockholm with Outstanding City Views

By , 26 October, 2012, 1 Comment

minimalist penthouse stockholmCharacterized by the abundance of space, natural light and six rooms, this penthouse found on Skeppsholmen is filled with exciting modern details. With a total surface of 175 square meters (including the two terraces), the apartment features an open living and dining room, with inclined walls toting up a special artistic effect. A very modern fireplace, seating units and a large dining table set the mood for socializing.

The color palette suits the minimalist style very well: white, black and hints of gray gracefully blend with the subtle hue of the floors. All the four bedrooms have large windows, with outstanding city views and are characterized by an overall cozy ambiance.